Revita Rendelő | 1027 Budapest, Margit krt. 50-52. fsz.9. (11-es kapucsengő) | Térkép | Telefon +36-1-201-69-48 | E-mail: info@revitarendelo.hu

porckorongserv2Igen fájdalmas betegség, ha valakinek elkopik a porckorongja, netán porckorongsérve van. Nehéz minden mozdulat, a felállás, a menés, sokszor még mozdulatlan állapotban is elviselhetetlennek tűnik a fájdalom. Aki még nem találkozott ezzel a betegséggel el sem tudja képzelni, milyen kellemetlen közérzethez vezet. Érdemes tehát egy kicsit közelebbről megvizsgálni magát a porckorongot, és annak elváltozásait.

 

Dr. Halász Katalin főorvos asszony, reumatológus és fizioterápiás szakorvos, a Magyar Reumatológusok Egyesületének, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaságnak és a Magyar Életbiztosítási Orvostani Társaságnak tagja válaszol kérdéseinkre.

1. Mi a porckorong?

A porckorongot egy sűrű folyadékkal feltöltött labdához tudnám hasonlítani, mely rugalmasan képes az alakját változtatni a rá ható nyomásnak megfelelően.

2. Testünk mely részeiben található?

A porckorongok teszik lehetővé a gerincoszlop rugalmas, stabil mozgásait. A gerincoszlopot, mely az emberi test egyik legfontosabb tartószerkezete, csigolyák, porckorongok és szalagok alkotják. Tehát, a koponyaalaptól a gerincoszlop végéig kb. 35 porckorongunk van. 

3. Hogyan működik?

A porckorongot egy nagyon erős, de rugalmas kötőszövetes lemez veszi körül, melyet belülről kocsonyás anyag tölt ki. A csigolyák közötti meghatározott távolságtartás, a gerincre nehezedő nyomás (álló helyzetben a gravitáció), az ütközés (futás, ugrás közben dominánsan rugalmatlanul ütközünk a talajhoz) energiájának felfogása, elnyelése, ill. a gerinc hajlása közben a folyamatos íves átmenet - ezáltal a csigolyákra és az azokat összekapcsoló kisizületekre ható erők – csökkentése a porckorong fő funkciója.
Két csigolya, a közötte elhelyezkedő porckorong, a csigolyákat összekapcsoló kisizületek, s két csigolya egymáshoz viszonyított elmozdulását végző rövid izmok képeznek egy funkcionális egységet.
A csigolyák, a kisizület szilárd, „merev” képletek. Ezek alakjuk és méreteik megváltoztatására nem alkalmasak. Két csigolya közötti fix távolság fenntartásának és ez által a rugalmas komplex gerincmozgásnak az ép porckorongok a feltételei. 

4. Miért, hogyan kopik a porckorong?

A porckorongok meglehetősen nagy víztartalmukat idővel, a kor előre haladtával normálisan is veszítik. Ez észrevehető a testmagasság fokozatos csökkenésében is.
Azonban a sorozatos mikro-traumatizáció a külső, igen erős kötőszövetes borítás (a labda fala) apró sérüléseit, repedéseit eredményezheti, mely a korong lelapulásához, ezáltal a csigolyák egymáshoz való közelebb-kerüléséhez vezet. Ez a kisizületek kóros mozgását vonja maga után, mely a porckorong további gyengülését, lapulását eredményezi.
Tehát általában elsődleges a porckorong mikro-sérülése, mely az egész funkcionális egység károsodását vonja maga után.
Sorozatos mikro-sérülés lehet az ágyéki gerinc csavarásos erőkifejtésével járó sportok - tenisz, fallabda, golf -, az erőltetett rugalmatlan ütköztetés -, kemény talajon, kemény talpú cipőben való gyalogolás, futás, tartós rossz terhelés - tartós ülés, állás, magas sarkú cipő -, de a túlzott psychés stressz is.
Utóbbi oly módon, hogy az izomzat tartós tónusos megfeszülése a vérkeringés enyhe károsodását, a porckorong diffúzióval történő táplálkozásának, oxigén ellátásának károsodását is előidézi.
Tehát láthatjuk, hogy a porckorongok működése és működési zavara csak az egész test működésével együtt tekinthető át helyesen.

5. Milyen tünetei vannak a kopásnak?

A gerinc merevebbé válik, fájdalmasak az első mozdulatok, sokszor kényszertartás alakul ki. A reggeli felkelés, ill. a tartós ülésből való felállás nehezítetté válik. A bemozgatás, pár nyújtó tornagyakorlat segít a „beindításban”. Hirtelen főleg a gerinc csavarásával járó mozdulatok esetén valamely irányban való elhajlással járó kényszertartás alakulhat ki, a teljes kiegyenesedés ellehetetlenül. Ennek oka a tartószalagok meglazulása. A hajlott helyzetben a porckorong kicsúszhat kicsit a helyéből, s a lazább tartószalag a hirtelen erőbehatást nem tudja ellensúlyozni.
A porckopásnál a gerinc enyhén instabillá válik, ezért a hosszanti tartóizmok fokozott tartós összehúzódásával, tónusával próbál stabilizálni. Az izomfeszülés is fájdalomforrás lehet.

6. Milyen típusú fájdalmat okoz a kopás?

A tisztán kopásos eredetű fájdalom a testhelyzet változtatással ill. az ez alkalommal végzett erőkifejtéssel függ össze. Tehát ha gerincből erőt fejtünk ki, az a lágyrészek megfeszülése révén feszítő, sokszor éles fájdalmat provokál. Ha már ideggyöki érintettség is van, akkor az ideg lefutása mentén az ágyi gerincből az alsó a nyaki gerincből a felső végtagba kisugárzó fájdalom, esetleg érzészavar, súlyosabb esetekben egyes izmok gyengülése is előfordulhat.

7. Milyen életkorra jellemző elsősorban a porckorong kopás?

Leggyakrabban a korai középkorúaknál kezdődik, a maximumát az 50-60 éves kor körül éri el. A lakosság igen nagy százalékát érinti. A legtöbb betegállomány ill. munkaképesség csökkenés megállapítása is ezen okból történik. A kor előre haladtával a tünetek általában gyakoribbak és súlyosabbak.

8. Vannak-e a kopásnak fokozatai?

Természetesen vannak enyhébb és súlyosabb formák. Minél nagyobb reparációs meszesedés alakul ki a porckorong, ill. a csigolyák között kilépő idegek körül, annál kevesebb mozgástere van a fontos ér-idegképleteknek, tehát a kór súlyosbodásával a gerinc funkcionális kapacitása csökken. Ez magyarul annyit jelent, hogy minél súlyosabb a kopás, annál kevesebb külső hatás elég a tünetek fellángolásához, vagy állandósulásához. A gerinccsatorna beszűkülése az érszűkülethez hasonló fájdalmakat tud kiváltani járás közben.

9. Lehet-e karbantartani egy bizonyos állapotot, és ha igen, akkor hogyan?

Lehet karbantartani, s ez jó hír. Viszonylag súlyos röntgen lelet mellett is lehet az ember tünet- és panaszmentes. Ennek lényegileg egyetlen eszköze a gerinc rendeltetésszerű használata. Tehát a testtartás és az izomzat karbantartása a megfelelő rendszeres gyógytornával. Időközönként adaptálni kell a gyógytornát is az aktuális állapothoz. Fontos a statikai rendellenességek korrigálása. A talpboltozatok lelapulása (lúdtalp) megfelelő betéttel korrigálható. Küzdeni kell a súlyfelesleg ellen.

 10. Nézzük a porckorongsérvet. Mikor van szükség műtéti beavatkozásra, illetve meddig kerülhető el a szike?

Műtéthez akkor folyamodunk, ha a gerincvelői idegek tartós, vagy maradandó sérülése fenyeget, mely izombénulásokban, ill. széklet, vizeletürítési zavarokban nyilvánul meg, vagy ha a szokványos konzervatív eszközökkel nem befolyásolható fájdalom syndroma alakul ki, mely képalkotó eljárások segítségével bizonyíthatóan a porckorong elváltozással függ össze, és a műtéti beavatkozástól jelentős javulás ill. gyógyulás várható.

11. Mi történik valójában a műtét alkalmával?

Az ideg összenyomását szüntetik meg a környező lágyrészek, ill. szükség esetén csontos képletek kiiktatásával. A műtéti technika rohamosan fejlődött az utóbbi időben: mikro-sebészeti eljárással lehet úgy gyógyítani, hogy minimális hegesedés alakuljon ki s a gerinc stabilitása se szenvedjen kárt.

12. Műtét után mennyire nyerhető vissza az eredeti állapot, mármint a mozgásban?

Ez nagyrész attól függ, hogy a sérv kialakulásakor ill. a műtét végzésekor mennyi másodlagos elváltozás van jelen. Minél inkább egy-komponensű elváltozás - a porckorongsérv – a felelős a műtéthez vezető tünetekért, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Ha több szegment beteg, kopott, több szegmentben alakult ki meszesedés instabilitás, akkor a sérv kiiktatása önmagában nem mindig okoz teljes fájdalommentességet.

13. Milyen tünetekkel jár? Hogy tudja valaki megkülönböztetni, hogy egyszerű kopásról, vagy sérvről van-e szó?

A kopásos tünetek jellege, intenzitása megváltozik. Általában típusos kisugárzó fájdalommal, zsibbadással járhat, s sokszor járási és mozgási képtelenséget is okozhat a sérv átmenetileg. A fájdalom tartós, intenzív, súlyos, s a mozgáskészséget jelentősen befolyásolja, jobb minél hamarabb orvoshoz fordulni.

14. Korfüggő-e a porckorongsérv, vagy bárkinél előfordulhat?

Azt mondják, hogy a porckorongsérv a fiatalok betegsége. Természetesen azonban idős korban is előfordulhat. Sőt szövődhet más gerinc és egyéb belszervi betegséggel, ami mind a diagnosztikát, mind a gyógyítást nehezíti.

15. Csak műtéti beavatkozással gyógyítható?

A műtét mindig a végső megoldás, ha már más nem segít. Az első mindig a szigorú fekvés, mert ilyenkor megszűnik a nyomás a porckorongon, s a gyógyszerek, esetleg a gerinchez adott injekció segítségével megszüntetjük a gyulladást, a kóros izomfeszülést, lehetőséget adunk a porckorongnak arra, hogy visszataláljon a helyére. 7-10 napos szigorú fekvés és gyógyszeres kezelés után a tünetek enyhülésével kezdődhet a fizioterápia, melynek a gerincét mindig a megfelelő gyógytorna adja. Az akkut, heves fájdalommal, mozgás-korlátozottsággal járó stádiumban a meleg fürdő, s a kezelésre járás inkább árt. A legfontosabb a fekvéssel való tehermentesítés.

16. Tünetmentes lehet a páciens porckorongsérv műtét után?

Igen. A műtét az esetek jelentős részében definitív gyógyulást eredményező megoldás, ha helyes javallattal, helyes időben, helyes technikával végzik. Elengedhetetlen a beteg gyógyulásba vetett hite, s kellő motivációja a gyógyulásra. A műtét utáni rehabilitáció, a gyógytorna helyes időzítése és végzése szintén kulcskérdés. Azt gondolom, hogy a beteg gyógyulási motivációja, az eredeti tevékenységi körhöz való visszatérési szándék legalább 40%-ban felelős a gyógyulásért.
Gerincsérves beteget sem lehet akarata ellenére meggyógyítani.
A gerincsérv miatt végzett műtét egyáltalán nem jelent rokkantságot. Sőt!

17. Visszatérő betegség a porckorongsérv? Előfordulhat, hogy műtét után ismét kiújul a sérve valakinek?

Igen kiújulhat ugyanazon a szinten, ill. más porckorong is sérvesedhet. A porckorongsérv ténye azonban messze nem jelenti azt, hogy operálni kell. Az MRI-vel igazolt porckorongsérv sem okoz feltétlenül tüneteket.
Az orvos a beteggel együtt nem MRI-t, CT-t hanem embert, beteg embert gyógyít.

18. Milyen életmódbeli, életviteli ajánlásokat javasol a Főorvos Asszony a porckorong kopástól szenvedőknek, ill. a porckorongsérv műtét után lábadozóknak? 

Ez a kérdés megválaszolható egy rövid mondatban is: helyes életmód, testi-lelki egészség megőrzése a titok nyitja. Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Fiatalkortól ügyelni kell a helyes testtartásra a helyes statikai alátámasztásra, a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra, sportra. A féloldalas sportok (tenisz, fallabda golf) nem igazán gerincbarátok. A lovagolás annál inkább. Persze nem szabad a lóról leesni. A táplálkozásnak is van szerepe, nem csak a testsúly felesleg miatt. Óvakodni kell a tartós statikus terheléstől: ülés, ácsorgás. Derékból ne fejtsünk ki erőt nehezebb tárgyak emelése kapcsán. Adjunk módot testünknek, lelkünknek a pihenésre, lazításra. A tartós psychés stressz, a megoldhatatlannak tűnő konfliktushelyzetek határozottan, bizonyítottan provokatív tényezők.

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük, hogy ismét rendelkezésünkre állt, porckorong témában is.

Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Forrás: MyPIN